Olej kokosowy – poznaj jego niezwykłe właściwości i praktyczne zastosowania

Olej kokosowy ma liczne właściwości prozdrowotne i pielęgnacyjne, dlatego też znalazł szerokie zastosowanie w kuchni oraz w kosmetyce. Jest on uważany jako jeden z najzdrowszych olejów na świecie. Najbardziej znany jest ze swoich właściwości odchudzających, jednak lista jego zalet jest znacznie dłuższa. Dowiedz się więcej o korzyściach płynących ze stosowania oleju kokosowego. 

Olej kokosowy – poznaj sekret jego składu 

Olej kokosowy to tłuszcz roślinny otrzymywany z miąższu orzechów palmy kokosowej. Ma białą barwę, a topnieje w temperaturze 20-28 stopni, dlatego też przechowywany w temperaturze pokojowej zachowuje półpłynną konsystencję. Może być on rafinowany lub nierafinowany. Olej rafinowany ma większe zastosowanie w kuchni. Natomiast olej nierafinowany jest tłoczony na zimno, ma najwięcej składników odżywczych oraz zachowuje zapach i smak kokosa.

Muscle-Zone Sklep

Olej kokosowy jest zaliczany do grupy zdrowych tłuszczy. Składa się on z 8 procent nienasyconych kwasów tłuszczowych i aż 92 procent nasyconych kwasów tłuszczowych. Nadmierne spożywanie tłuszczów nasyconych może prowadzić do chorób układu krążenia. Jednakże olej kokosowy ma w składzie w większości nasycone kwasy tłuszczowe średniołańcuchowe (MCT). Mają one korzystne działanie zdrowotne i dietetyczne, a także właściwości antybakteryjne i termogeniczne. To właśnie dzięki obecności kwasów MCT olejowi kokosowemu przypisuje się właściwości odżywcze, mimo że w większości składa się z tłuszczów nasyconych.

Olej kokosowy nierafinowany zawiera wartościowe składniki odżywcze. W jego składzie znajdziemy witaminy B2, B6, C i E, kwas foliowy, żelazo, potas, fosfor, wapń, magnez i jod. Warto jeszcze wspomnieć o kwasie laurynowym, który jest nasyconym kwasem tłuszczowym. Wspomaga pracę układu immunologicznego, dzięki czemu zwiększa odporność na choroby. 

Właściwości oleju kokosowego

Dzięki obecności cennych kwasów tłuszczowych MCT oraz licznych składników odżywczych olej kokosowy ma wiele prozdrowotnych właściwości:

  • Pomaga w redukcji zbędnych kilogramów – to zasługa kwasów tłuszczowych z grupy MCT. Tłuszcz ten po dostaniu się do organizmu nie zamienia się w tkankę tłuszczową, ale od razu wykorzystywany jest do produkcji energii. 
  • Dodaje energii – kwasy MCT są transportowane żyłą wrotną prosto do wątroby, gdzie są wykorzystywane jako szybkie źródło energii. 
  • Reguluje poziom cholesterolu.
  • Pomaga w walce z cukrzycą – olej kokosowy nie podnosi poziomu cukru we krwi.
  • Wspomaga redukcję otyłości trzewnej.
  • Poprawia stan i wygląd skóry.
  • Wykazuje działanie bakteriobójcze i przeciwwirusowe – to zasługa kwasu laurynowego.  Prawie 50% kwasów tłuszczowych w oleju kokosowym stanowi kwas laurynowy, który jest przekształcany przez organizm w monolaurynę. Oba te składniki pomagają neutralizować bakterie, wirusy i grzyby. 
  • Łagodzi objawy choroby Alzheimera.

Zastosowanie w kosmetyce 

Olej kokosowy nierafinowany ma liczne zastosowanie w kosmetyce:

  • Olej kokosowy do demakijażu oczu

Olej kokosowy idealnie nadaje się do usuwania makijażu oczu, gdyż nie podrażnia ich. Jednocześnie nawilża i odżywia delikatną skórę wokół oczu. 

  • Olej kokosowy jako lubrykant do miejsc intymnych

W dużej części preparatów dostępnych na rynku kosmetycznych znajduje się glikol propylenowy, który może mieć działanie rakotwórcze, uszkadza naskórek oraz może powodować pojawienie się wyprysków w okolicy miejsc intymnych. Olej kokosowy będzie doskonałą alternatywą, gdyż ma silne właściwości nawilżające, nie podrażnia i jest w pełni bezpieczny dla skóry.  

  • Olej kokosowy w walce z trądzikiem

Olej kokosowy wykazuje właściwości antybakteryjne. W jego składzie znajduje się kwas laurynowy, HEWPS Coconut Oil 500 mlktóry zmniejsza stany zapalne oraz przyśpiesza proces gojenia się ran. Z tego powodu jest to doskonały kosmetyk do walki z trądzikiem 

  • Olej kokosowy na cellulit

Można także stosować olej kokosowy w walce z uporczywym cellulitem. Wystarczy wmasować olej w okolice ud i pośladków i poczekać aż się wchłonie. Polecamy wykonywać zabieg regularnie, aby widzieć wymierne efekty. 

  • olej kokosowy jako naturalny dezodorant

Dodaj kilka kropli olejku eterycznego do niewielkiej ilości oleju kokosowego, dokładnie wymieszaj i zaaplikuj powstałą mieszankę pod pachami. Co prawda olej kokosowy nie zapewni nam tak długiego efektu jak antyperspirant, jednakże posiada właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. 

  • olej kokosowy jako serum pod oczy

Nierafinowany olej kokosowy sprawdzi się jako dobre serum pod oczy. Nawilży skórę wokół oczu, zredukuje zmarszczki oraz uelastyczni skórę. Stosowanie oleju kokosowego wspiera także produkcję kolagenu.