Suplementy.net.pl

Najważniejszym skutkiem suplementacji jest ochrona organizmu przed schorzeniami spowodowanymi niedoborem witaminy i składników mineralnych.

Jako dodatki

4 naturalne suplementy, które mają potencjał działania jak leki

4 naturalne suplementy, które mają potencjał działania jak leki

Większość suplementów na rynku często za dawką marketingu nie wykazują nadmiernej efektywności, a niektóre wręcz mogą w ogóle nie przynieść Ci korzyści. Są jednak wyjątki od tej reguły. Dzisiaj przedstawimy 4 naturalne suplementy, które są tak silne jak leki.

Berberyna jest substancją bioaktywną ekstrahowaną z Berberysu.

Nie jest to zbyt dobrze znana substancja, jednakże jako jedna z niewielu wykazuje efektywność podobną do faktycznie wykorzystywanej substancji leczniczej – metforminy. Zapewnia różne korzyści zdrowotne, ale jest szczególnie skuteczny w obniżaniu poziomu cukru we krwi.

Uważa się, że efekty te wynikają z wielu mechanizmów działania. W szczególności uważa się, że berberyna zmniejsza produkcję glukozy w wątrobie i poprawia wrażliwość insulinową.

W badaniu z udziałem 116 osób z cukrzycą typu 2 substancja obniżyła poziom cukru we krwi na czczo o 20%, a HbA1c jest markerem długoterminowych poziomów cukru we krwi o 12% . Berberyna jest również bardzo skuteczna w poprawianiu innych markerów zdrowotnych.

Obniża poziom trójglicerydów i ciśnienia krwi, a także cholesterol całkowity i frakcję o niskiej gęstości – LDL, co może zmniejszać ryzyko chorób serca.

Należy jednak pamiętać, że ta substancja jest bardzo silna i ma szereg efektów biologicznych.

Zatem jeśli chcesz korzystać z berberyny rób to ostrożnie i przede wszystkim skonsultuj się ze swoim lekarzem – szczególnie, jeśli obecnie przyjmujesz inne leki.

PODSUMOWANIE: Berberyna jest substancją z ogromnym potencjałem biologicznym. Drastycznie obniża poziom cukru we krwi i poprawia większość głównych markerów ryzyka chorób serca.

Kurkuma to popularna przyprawa znana z nadawania curry żółtego koloru.

Od tysięcy lat jest stosowany jako zioło lecznicze w Indiach. Kurkuma zawiera kurkuminę, silną substancję, która została dokładnie przebadana w ostatnich latach .

Kurkumina zwalcza stany zapalne na poziomie molekularnym, blokując cząsteczkę zapalną o nazwie NF-kB. Ten mechanizm jest na tyle skuteczny, że został on w porównaniu z lekami przeciwzapalnymi, w niektórych badaniach – bez większych skutków ubocznych .

Na przykład w badaniu z udziałem 45 osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów 500 mg kurkuminy dziennie było bardziej skuteczne niż lek przeciwzapalny diklofenak . Kurkumina ma również wiele innych korzyści zdrowotnych. Jest silnym przeciwutleniaczem i może poprawić zdrowie serca.

Według jednego z badań kurkumina może również pomóc w walce z depresją. We wstępnych badaniach okazała się równie skuteczna jak prozac – znany lek przeciwdepresyjny.

Niemniej jednak, kurkumina jest słabo absorbowana, więc najlepiej, aby przyjmowaćsuplement, który zawiera również bioperynę, która zwiększa zwiększenia jej wchłanianie o ponad 2,000%!

PODSUMOWANIE: Kurkumina jest biologicznie aktywną substancją w kurkumie. Jest to bardzo silna substancja przeciwzapalna, która może pomóc w walce z wieloma chorobami.

Statyny należą do najczęściej przepisywanych leków na świecie.

Hamują produkcję cholesterolu w wątrobie, co prowadzi do znacznego obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Co ciekawe, ekstrakt z rodzaju fermentowanego ryżu zwanego czerwonym ryżem drożdżowym może mieć podobne działanie.

Zawiera niewielkie ilości monakoliny K, która jest aktywnym składnikiem najczęściej używanej statyny – lowastatyny. Według przeglądu 93 badań czerwony ryż drożdżowy obniżył poziom cholesterolu całkowitego średnio o 34 mg/dL , cholesterol LDL o 28 mg/dL, a trójglicerydy o 35 mg/dL. Dodatkowo podniósł frakcję HDL cholesterolu o 6 mg/dl.

Co więcej, w badaniu przeprowadzonym na 5000 ludziach w Chinach, którzy doświadczyli zawałów serca, czerwony ryż drożdżowy zmniejszył ryzyko kolejnych zawałów serca o 45%, a ryzyko śmierci w okresie badania o 33% .

PODSUMOWANIE: Czerwony ryż drożdżowy zawiera substancję, która jest aktywnym składnikiem statyny – lowastatyny. Może obniżyć poziom cholesterolu oraz ryzyko zawału serca i śmierci u osób, które już cierpią na choroby serca.

Czosnek jest popularnym składnikiem w kulinariach na całym świecie, ale od tysięcy lat jest również używany jako roślina lecznicza, w tym przez Greków i Rzymian.

Główne działanie czosnku wynika z jednego z zawartości allicyny , która jest bardzo korzystna dla zdrowia serca .

Badania pokazują, że czosnek może obniżyć poziom cholesterolu całkowitego i frakcji LDL średnio o 10–15% .

Co ważniejsze, wyciąg z czosnku może znacznie obniżyć ciśnienie krwi, co jest głównym czynnikiem ryzyka zawałów serca i udarów mózgu.

U osób z podwyższonym poziomem czosnek może obniżyć skurczowe ciśnienie krwi o 8,4 mm Hg, a rozkurczowe ciśnienie krwi średnio o 7,3 mm Hg .

W jednym badaniu z udziałem 210 osób z wysokim ciśnieniem krwi wyciąg z czosnku był jeszcze bardziej skuteczny niż atenolol – profesjonalny lek obniżający ciśnienie krwi.

PODSUMOWANIE: Czosnek ma szeroki zakres efektów biologicznych na nasz organizm. Może obniżyć ciśnienie krwi, poprawić lipidogram i wspomagać nasze zmagania z przeziębieniem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *