Uspokajające zioła i przyprawy do walki ze stresem
Masz ochotę na relaks? Te uspokajające zioła mogą w tym pomóc!
Wykorzystywanie uspokajających ziół i kwiatów w kuchni może być łatwym (i pysznym) sposobem na naturalne odstresowanie. Na kojący, lekko gorzki aromat napoju który dzisiaj przedstawimy składają się trzy naturalne rośliny, które wykazują obiecujące właściwości w kontekście zwiększania relaksu i uspokojenia organizmu.
Lawenda jest jednym z najpopularniejszych ziół wykorzystywanych w celu uspokojenia się. My połączymy ją z korzeniem kozłka lekarskiego i męczennicą (Passiflora incarnata), aby stworzyć jedną wyjątkową mieszankę przeciwdziałającą stresowi.
Chociaż te zioła są ogólnie bezpieczne i dobrze tolerowane, ważne jest, aby w przypadku wyjątkowych schorzeń medycznych skonsultować jej wykorzystanie ze swoim lekarzem i nigdy nie łączyć ich z innymi lekami promującymi wytwarzanie neuroprzekaźnika GABA, takimi jak leki przeciwdepresyjne i benzodiazepiny.
Przepis na esencję antystresową:
- 2 łyżki suszonej lawendy
- 1 łyżeczka. suszonego korzenia waleriany
- 2 łyżeczki suszonej Passiflory
- 1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
- 150 ml alkoholu (zalecane: czysta wódka, lub spirytus w celu najefektywniejszego przenikania substancji antystresowych do alkoholu)
Instrukcje:
Połącz wszystkie składniki w słoiku i zalej alkoholem. Zamknij szczelnie i przechowuj napój w ciemnym, chłodnym miejscu miejscu.
Niech nalewka ostoi się aż do osiągnięcia pożądanej mocy, około 2 do 4 tygodni. Potrząsaj butelką regularnie (mniej więcej raz dziennie).
Po tym czasie, odcedź napój przez filtr do kawy. Przecedzony wyciąg przechowuj w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej.
Sposób użycia: Wymieszaj kilka kropel wyciągu z zimną lub gorącą herbatą, gazowaną wodą lub spożywaj nalewkę przed snem lub w chwilach zwiększonego stresu i niepokoju.