Suplementy przy hashimoto

Choroba Hashimoto czyli przewlekłe, limfocytarne zapalenie tarczycy to najczęściej występująca choroba o podłożu autoimmunizacyjnym, na którą aż 10 razy częściej chorują kobiety. Występowanie choroby Hashimoto jest również dużo częstsze wśród ludzi o rasie białej. pastedGraphic.pngNa chorobę Hashimoto mogą jak najbardziej wpłynąć czynniki żywieniowe takie jak duże spożycie jodu, nadmierne spożycie alkoholu oraz żywności o wysokim stopniu przetworzenia a także niedobory selenu, żelaza, cynku i witaminy D. 

Dieta w chorobie Hashimoto

Muscle-Zone Sklep

U większości pacjentów z chorobą Hashimoto podstawowym elementem leczenia jest dożywotnie, farmakologiczne uzupełnienie brakujących hormonów tarczycy.Wykorzystuje się w tym celu sól sodową lewotyroksyny, która ma zbliżone działanie do naturalnych hormonów produkowanych przez tarczycę. Lekarze zalecają jej przyjmowanie wcześnie rano na pusty żołądek, co ma zapewnić optymalne wchłanianie. Należy również unikać podawania jej razem z preparatami żelaza, wapnia, wodorotlenku gliny oraz suplementami diety. Bardzo istotnym elementem leczenia choroby Hashimoto jest dieta, która jeśli jest dobrze skomponowana może pomóc w obniżeniu poziomu TSH. Dietę należy ułożyć indywidualnie, najlepiej wspólnie z dietetykiem.

Osoby chore na Hashimoto powinny w ciągu dnia spożywać 4-5 małych posiłków w regularnych odstępach czasu. Z diety należy wykluczyć żywność wysoko przetworzoną, dania fast food oraz słodycze. Nie zaleca się także spożywania dan smażonych oraz pieczonych. Osoby chore na Hashimoto powinny również nauczyć się czytać etykiety produktów spożywczych, ponieważ niezwykle ważne jest utrzymanie w diecie odpowiedniej ilości jodu. Dieta osoby chorej na Hashimoto powinna opierać się przede wszystkim na ogólnych zasadach prawidłowego i zdrowego żywienia. Należy jednak zwrócić szczególną uwagę na składniki, które mają szczególne znaczenie dla pracy tarczycy, a które często trzeba uzupełnić suplementami, ponieważ bardzo trudno dostarczyć je w odpowiedniej ilości wraz z pożywieniem. Co powinny suplementować osoby z chorobą Hashimoto?

Jod

Jod to jeden z najważniejszych mikroelementów potrzebnych do prawidłowej pracy tarczycy. Podstawowe źródła jodu to jodowana sól kuchennam ryby i owoce morza oraz mleko krowie i jego przetwory. Jod jest jednak pierwiastkiem łatwo lotnym, dlatego podczas procesu przechowywania soli kuchennej czy dodawania jej do potrawy, która zostanie poddana obróbce termicznej dochodzi do znacznej utraty tego mikroelementu. Zbyt duża ilość jodu może mieć jednak niekorzystny wpływ na pracę tarczycy, dlatego naukowcy uważają, że powinno się zaniechać suplementacji preparatami zawierającymi w swoim składzie duże stężenia jodu u pacjentów z chorobą Hashimoto, ponieważ nie jest to korzystne, a potencjalnie nawet niebezpieczne dla zdrowia. Selen a choroba Hashimoto

Selen

Tarczyca to organ o największej zawartości selenu w ludzkim organizmie. Selen to kluczowy mikroelement znajdujący się w żywności ze względu na swoje działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Przyjmowanie selenu w chorobie Hashimoto ma liczne korzyści, ponieważ zmniejsza on stężenie przeciwciał. 

Witamina D

Niedobór witaminy D to w polskim klimacie problem nie tylko osób chorujących na Hashimoto. Poza mineralizacją kości, witamina D ma szerokie działanie na układ immunologiczny, może więc pełnić ważną rolę w zapobieganiu chorobom autoimmunizacyjnym, a więc także chorobie Hashimoto. Badania potwierdzają, ze im większy niedobór witaminy D tym większe ryzyko zachorowania na autoagresję. Przed rozpoczęciem suplementacji witaminą D należy jednak wykonać badanie określające jej stężenie. Dawka preparatu zależy bowiem od stężenia metabolitów witaminy D we krwi.

Omega-3

Kwasy omega-3 mają bardzo silnie działanie przeciwzapalne, dlatego ich suplementacja może być pomocna przy łagodzeniu objawów choroby Hashimoto. W Polsce niedobór kwasów omega-3 jest wręcz powszechny, dlatego suplementacja jest niezbędna. Najczęściej zaleca się suplementację kwasów omega-3 pochodzenia rybnego. 

Cynk

Cynk jest niezbędny do przekształcania nieaktywnego hormonu tarczycy T4 do aktywnego T3, jest on również wykorzystywany do syntezy TSH. U osób chorujących na Hashimoto TSH jest zazwyczaj podwyższone, dlatego są one dużo bardziej narażone na niedobór cynku. Należy pamiętać, że cynk należy zażywać zawsze z jedzeniem a dawkę należy dokładnie dobrać z dietetykiem, ponieważ zbyt duża ilość cynku może obniżyć ilość żelaza i miedzi w organizmie.