Suplementy na trawienie

Problemy z trawieniem to bardzo popularny problem zdrowotny. Niestety kiedy organizmowi zostaną dostarczone zbyt duże ilości potraw, zwłaszcza tłustych, pojawić się może refluks żołądka, zgaga albo niestrawność. W takich sytuacjach bardzo pomocne mogą się okazać suplementy wspomagające trawienie. Co ciekawe problemy z trawieniem są bardzo częste u osób intensywnie uprawiających sport, które mają duże zapotrzebowanie energetyczne. Analogiczna sytuacja występuje u osób z otyłością, które pochłaniają duże ilości jedzenia jedzenia. W obu tych przypadkach pomocne mogą być enzymy trawienne.

Enzymy trawienne

Muscle-Zone Sklep

Stosowanie suplementów zawierających enzymy trawienne pomoże nie tylko w wchłanianiu białek, węglowodanów i tłuszczów, ale także w walce ze zgagą, wzdęciami, czy też niestrawnością. U osób intensywnie uprawiających sport stosowanie takich suplementów przyczyni się do skuteczniejszego wykorzystywania dostarczanych składników odżywczych. Z kolei u osób mających problem z utrzymaniem wagi pomoże uregulować odczucia sytości i łaknienia.

Błonnik

Błonnik, który  jest niezwykle istotny w procesie odchudzania, ponieważ wchłania wodę i pęcznieje w żołądku, dając uczucie sytości będzie także bardzo pomocny przy problemach z trawieniem.  Błonnik  bowiem poprawia pracę jelit i wspomaga oczyszczanie organizmu z toksycznych produktów przemiany materii. Najwięcej błonnika można znaleźć w produktach pełnoziarnistych, ale co jeśli w diecie ich brakuje? Z pomocą przychodzi błonnik witalny, czyli suplement diety stosowany przy niedoborach błonnika. Składa się on z naturalnego błonnika pochodzącego od babki płesznika oraz babki jajowatej, a jego działanie jest identyczne jak błonnika pokarmowego.

Dziurawiec zwyczajny

Dziurawiec zwyczajny to pospolita roślina, która posiada jednak niezwykłe właściwości, a wynikają one z zawartości hyperycyny i flawonoidów będących silnymi przeciwutleniaczami. W dziurawcu można znaleźć również kwasy fenolowe, olejki eteryczne, karotenoidy, kwasy (m.in. laurynowy, palmitynowy, nikotynowy, stearynowy), witamina A i C oraz cholinę. Dziurawiec wykazuje więc właściwości rozkurczające mięśnie układu pokarmowego, co powoduje zmniejszanie bólu brzucha. Ma on także właściwości łagodzące objawy niestrawności. Dziurawiec jest stosowany przy wielu chorobach układu pokarmowego – w leczeniu stanów zapalnych żołądka i jelit, schorzeniach wątroby i dróg żółciowych, w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, a także różnych zaburzeniach gruczołów wydzielania wewnętrznego. 

Rumianek

Rumianek jest powszechnie wykorzystywany przy skurczach przewodu pokarmowego, przy bólach miesiączkowych i wzdęciach, szczególnie u osób starszych i dzieci. Szczególnie warto stosować rumianek w przypadku bólów menstruacyjnych, ponieważ ma on działanie silnie rozkurczowe. Roślina ta pozwala także przywrócić właściwą perystaltykę jelit i zwalcza nieprzyjemne wzdęcia. Ponadto rumianek ma właściwości przeciwzapalne, przyspieszające gojenie się ran, a nawet przeciwbakteryjne. Jego działanie związane jest z obecnością związków aktywnych takich jak: olejki eteryczne, flawonoidy, kumaryny, spirocykliczne poliacetyleny, kwasy fenolowe czy olisacharydy śluzowe. 

Mięta

Głowna zaleta mięty to oczywiście dobroczynny wpływ na układ pokarmowy. Wykazuje ona bowiem działanie rozkurczające, a tym samym zmniejszające ból. Mięta jest niezastąpiona w przypadku problemów trawiennych, tak jak na przykład wzdęcia czy zaparcia. Idealnie sprawdzi się po ciężkostrawnym posiłku, ponieważ dzięki niej spożywany pokarm jest efektywniej rozkładany i wchłaniany w jelitach. Warto wiedzieć, że w przypadku problemów z układem pokarmowym najlepiej sprawdzi się napar z liści i łodyg mięty. Swoje właściwości mięta zawdzięcza zawartości mentolu, obecnego w liściach który ogranicza wydzielanie żółci. Ponadto naukowcy wykazują, że mięta ma także właściwości antybakteryjne i antywirusowe. Wspomaga walkę nie tylko z z bakteriami, które wywołują dolegliwości układu pokarmowego, ale także z Salmonellą, E. coli i gronkowcem złocistym.