Taniec towarzyszy ludziom od wieków. W źródłach historycznych znaleźć można dowody na to, że już starożytni tworzyli układy do muzyki. Pierwotnie taniec wykorzystywany był, aby oddać cześć Bogom. Nieco później stał się rodzajem rozrywki. Sposób tańca zależy od wielu elementów takich jak kultura, cel, poziom umiejętności, ale biorąc pod uwagę fakt, że jest on obecny we wszystkich kulturach, można założyć, że poruszanie się w rytm muzyki jest naturalną skłonnością rodzaju ludzkiego.
Początki tańca sportowego sięgają przełomu XIX i XX wieku. Jako sportowe klasyfikuje się tańce standardowe, nazywane też klasycznymi (jak walc, quickstep czy fokstrot), tańce latynoamerykańskie (na przykład rumbę, czy sambę), Rock’n’Roll oraz taniec nowoczesny. Wiele z tańców klasyfikowanych jako sportowe ma swoje dodatkowe odmiany. O ile klasyczne tańce towarzyskie zawsze wykonywane są w parach damsko – męskich, to tańce nowoczesne są często wykonywane w układach indywidualnych lub w grupach tanecznych. Zawodowy tancerz zna i wykonuje przynajmniej kilka rodzajów tańca, zazwyczaj jednak poziom mistrzowski osiąga w jednej lub w dwóch kategoriach. Nie powinno to dziwić, trudno przecież oczekiwać od jednej osoby, by perfekcyjnie odnajdywała się zarówno w wymagającym elastyczności tańcu nowoczesnym, wysiłkowym Rock’n’Roll czy technicznym walcu.
Suplementacja dla mięśni tancerza
Taniec jest bardzo wymagającym sportem. Wyćwiczenie jednej figury zajmuje niejednokrotnie kilkadziesiąt godzin. Skomplikowane akrobacje wymagają bardzo dużej elastyczności, a podnoszenia znacznej siły mięśni. Jednocześnie tancerze nie mogą pozwolić sobie na zbyt rozbudowaną masę mięśniową, która utrudniałaby im wykonywanie trudnych figur tanecznych. W przeciwieństwie do przedstawicieli innych dyscyplin, tancerze nie sięgają więc po kreatynę lub jej odmiany. Mięśnie potrzebują jednak odżywienia, tak więc osoby tańczące stosują po suplementy białkowe.
Dla tancerzy szczególnie ważna jest minimalizacja ilości tkanki tłuszczowej. Wielu z nich, dla utrzymania nienagannej sylwetki, stosuje l-karnitynę, która powoduje, że organizm w pierwszej kolejności spala energię pochodzącą z tłuszczów oraz przyśpiesza metabolizm węglowodanów. Po to rozwiązanie szczególnie często sięgają tancerki, które muszą zachować wagę nie tylko ze względu na swoją kondycję, ale również ze względu na komfort partnera.
Stawy i kości tancerza pod szczególną ochroną
Większość dyscyplin sportowych wpływa negatywnie na stawy, jednak taniec obciąża je w sposób szczególny. Obroty, piruety, skoki, przewroty, podnoszenia… przeciążenia, jakim poddawane są stawy, są ogromne. Dlatego też tancerze sięgają po kolagen, którego pozytywne działanie wzmacniane jest przez witaminy C i E. Dodatkowo ważnym elementem w diecie tancerza jest wapń. W trakcie ćwiczeń tancerze upadają, dlatego ważne jest, by ich kości nie były kruche, oraz by częste w tym sporcie mikrourazy szybko się regenerowały.
Taniec, zarówno towarzyski jak i nowoczesny, jest widowiskowym i coraz popularniejszym sportem. Wielu tancerzy zwraca jednak uwagę na fakt, że nie są oni traktowani jak inni sportowcy. Nie ma dietetyków, którzy specjalizowaliby się w odżywianiu tancerzy. Ten stan rzeczy na pewno poprawiłoby włączenie tańca towarzyskiego do programu igrzysk olimpijskich. Na to jednak tancerze będą musieli jeszcze poczekać, w 2016 roku Komitet Olimpijski zatwierdził cztery nowe dyscypliny olimpijskie, w których sportowcy zmierzą się już w 2020 roku w Pekinie. Taniec towarzyski nie jest niestety jedną z nich.