Osoby chore na cukrzycę muszą przestrzegać odpowiednich zasad żywieniowych, w celu utrzymania właściwego stężenia glukozy we krwi. W przypadku poważniejszych problemów konieczne jest zastosowanie środków farmaceutycznych, jednak niekiedy wystarczy sięgnąć po dobre suplementy diety.
Wśród naturalnych środków regulujących poziom cukru w organizmie znajduje się Pau d’Arco. To zioło pochodzące z Ameryki Południowej, które znane jest z licznych właściwości prozdrowotnych. Skutecznie obniża poziom cukru we krwi, a jednocześnie wspomaga procesy trawienne, zwalcza pasożyty, działa przeciwzapalnie i antywirusowo. W celu obniżenia poziomu cukru we krwi wykorzystuje się także żeń-szeń. Roślina ta pozwala także na zwiększenie energii, podnosi odporność na stres i poprawia odporność.
Co więcej, w diecie diabetyków nie powinno zabraknąć odpowiedniej dawki chromu. Jest to bowiem pierwiastek odpowiedzialny za wrażliwość komórek na działanie insuliny. Jednocześnie ogranicza łaknienie na niektóre produkty spożywcze, między innymi słodycze. Z tego względu chorym na cukrzycę niekiedy doradza się suplementację chromu. Lekarze zalecają także dietę wysokobłonnikową, ponieważ błonnik pokarmowy spowalnia przemianę węglowodanów, ułatwiając tym samym utrzymanie właściwego poziomu cukru we krwi. Dodatkowo wpływa na obniżenie poziomu hormonów, które stanowią jeden z czynników odpowiadających za wytwarzanie insuliny. Dobrym rozwiązaniem jest zatem przyjmowanie błonnika, na przykład Dietary Fibre Apple firmy Trec Nutrition.