Suplementy diety – Laktoferyna

Obecnie dużo mówi się na temat szkodliwości mleka i produktów, które od niego pochodzą. Piętnuje się tu przed wszystkim laktozę, której wiele osób nie toleruje. Rzadko jednak wspomina się o tym, jak wiele wartości odżywczych zawartych jest w tym niepozornym napoju. Znajduje się w nim między innymi laktoferyna, która ma wiele dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu.

Laktoferyna jest aktywnym białkiem, które naturalnie występuje w płynach ustrojowych, w tym w szczególności w ludzkiej siarze, czyli w wydzielinie gruczołów mlekowych matki – wczesnym pokarmie naturalnym. Ponadto dodaje się ją do mleka następującego tuż po karmieniu piersią. Co ciekawe, laktoferynę znaleźć można również  we krwi pępowinowej, we łzach oraz w ślinie, oskrzelach, soku żołądkowym, moczu, żółci czy płynie mózgowo-rdzeniowym, choć wszędzie tam występuje w znacznie mniejszych ilościach. Substancja ta jest glikoproteiną z rodzaju transferyn, dodatnią naładowaną i wiążącą żelazo. Laktoferyna wykazuje właściwości tworzenia odwracalnych kompleksów z jonami żelaza, a dodatkowo bierze udział w homeostazie tego pierwiastka. 

Muscle-Zone Sklep

Tym, co charakteryzuje laktoferynę jest między innymi jej wysoka odporność na temperaturę i proteolizę. W związku z tym denaturacja w temperaturze około 100 stopni Celsjusza przez 15 minut na nią nie działa, toteż substancja jest w stanie przetrwać na przykład w kwaśnych sokach żołądkowych czy w trakcie proteolizy w jelitach. 

Jak działa laktoferyna?

Białko multipotencjalne, jakim jest laktoferyna posiada właściwości antybakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybiczne, dlatego wykorzystuje się ją między innymi w suplementach diety oraz innych wyrobach medycznych ze względu na jej prozdrowotne, hamujące rozwój drobnoustrojów działanie. Przede wszystkim substancja ta uczestniczy w transportowaniu żelaza, co jest możliwe dzięki jej zdolności wiązania pierwiastków z grupy metali. W związku z tym już w pierwszych dniach życia człowieka białko to odgrywa ogromną rolę w zaopatrywaniu organizmu w konieczne do prawidłowego funkcjonowania pierwiastki. Wszystko to jest możliwe dzięki powinowactwie laktoferyny do żelaza, co sprawia, że wychwytuje ona ten metal, który jest odpowiedzialny za rozwój bakterii. Tym, co jeszcze powoduje, że omawiane białko hamuje namnażanie patogenów jest fakt, iż zwiększa ruchliwość bakterii, a to z kolei uniemożliwia adhezję bakterii w obrębie komórek człowieka. Przed czym chroni nas laktoferyna? Można by rzec, że przed wszystkim. Działa ona bakteriostatycznie przeciwko bakteriom Gram-ujemnym, Gram-dodatnim, a także przeciw wielu wirusom DNA i RNA. Substancja ta dodatkowo wykazuje właściwości przeciwgrzybiczne, gdyż bezpośrednio oddziałuje na komórki grzybów i powoduje ich śmierć.

Laktoferyna jest również białkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. Stymuluje ona odpowiedź zapalną organizmu, dzięki czemu jest on w stanie samodzielnie ochronić się przed zagrożeniami w postaci patogenów, zapamiętując również tę odpowiedź na przyszłość, co buduje naszą odporność. Poza tym białko to charakteryzuje się też tym, że pełni funkcje immunotropowe, gdyż wpływa na sprawne dojrzewanie komórek układu odpornościowego. 

Związek w postaci laktoferyny występuje w postaci suplementów diety. Można go stosować w różnych formach: zarówno w stałych, takich jak kapsułki, jak i płynnych, np. krople oraz saszetki do rozpuszczania. W środkach z tej kategorii zawarte jest zwykle około 100 mg laktoferyny pochodzącej z mleka krowiego. Wbrew pozorom suplement ten jest dedykowany nie tylko dzieciom w wieku noworodkowym, ale także dorosłym. Po preparat warto sięgać w sytuacji zaburzeń odporności, na przykład w okresie różnego rodzaju infekcji. Poza tym z pewnością zauważymy również poprawę innych funkcji organizmu, które przekładają się chociażby na poprawę trawienia oraz na lepszy wygląd skóry, włosów i paznokci. Warto dodać, iż nie należy tu obawiać się objawów nietolerancji ze strony układu pokarmowego, gdyż preparaty nie mają w składzie laktozy.