Suplementy diety – Kozieradka

Kozieradka najbardziej znana jest przede wszystkim jako antidotum na wypadanie włosów, a także jako substancja wzmacniająca ich kondycję. Jednak okazuje się, że ten suplement posiada o wiele więcej właściwości, które nie tylko poprawią nasz wygląd, ale także polepszą samopoczucie oraz nasze zdrowie. Dlaczego warto sięgnąć po kozieradkę?

Kozieradka — co to takiego?

Kozieradka pospolita inaczej nazywana również grecką koniczyną, to roślina uprawiana w Europie Środkowej oraz Ameryce Północnej. Od lat stosowana jest przede wszystkim jako środek wspomagający leczenie cukrzycy dzięki swoim właściwościom odpowiadającym za zmniejszenie poziomu cukru we krwi. Obecnie znajduje coraz więcej zastosowań nie tylko w ziołolecznictwie. W suplementach diety znajdziemy przede wszystkim nasiona tej rośliny, które odpowiadają za wiele istotnych funkcji w naszym organizmie. 

Muscle-Zone Sklep

Właściwości kozieradki:

— Zmniejsza poziom cukru we krwi

— Spowalnia opóźnianie żołądka

— Minimalizuje poposiłkowy wzrost glukozy

— Obniża poziom cholesterolu LDL

— Przyspiesza metabolizm cholesterolu oraz jego przemianę w wątrobie do kwasów żółciowych. Jednocześnie sprzyja spowolnieniu wchłaniania związków tłuszczowych, dzięki czemu chroni przed powstaniem Miażdżycy. 

— Działa przeciwbakteryjnie, antygrzybiczo (usuwa bakterie takie jak pałeczka zapalenia płuc czy gronkowiec)

— Wspomaga procesy trawienne

Kto powinien suplementować kozieradkę?

Kozieradkę powinny suplementować osoby zmagając się z problemami układu pokarmowego oraz wszyscy, u których występują problemy skórne. Odpowiada ona za zmiękczenie skóry przy czyrakach czy cystach. Dodatkowo obniża ciśnienie krwi i likwiduje procesy zapalne. Kozieradka wspomoże leczenie cukrzycy, poprawi kondycję skóry oraz przyspieszy metabolizm. 

Gdzie znajdziemy kozieradkę?

. Możemy się na nią natknąć w składzie mieszanki curry oraz indyjskiej mieszanki pięciu przypraw – panch phoron. Występuje także w niektórych mieszankach do ryb. Co ciekawe, nasiona kozieradki są składnikiem oryginalnego przepisu na chałwę. Może być również dodana do mąki w celu uzyskania pikantnego chleba. Kozieradkę warto jednak regularnie suplementować, aby dostarczyć organizmowi jej odpowiednich dawek.