Różnica między zieloną kawą,a zieloną herbatą

Na rynku suplementów diety pojawia się coraz więcej preparatów, które uchodzą za zdrową żywność. Producenci takich preparatów śledzą trendy i doskonale wiedzą co najlepiej się sprzedaje. Zielone koktajle, zielona kawa, zielone warzywa i zielona herbata to hity zeszłoroczne, a nadal cieszą się one wysoką popularnością.

Zielona kawa i herbata uznawane są za jedne z najlepszych preparatów na rynku, które pomagają nam zadbać o zdrowie, a przede wszystkim wspomagają utrzymanie szczupłej i wysportowanej sylwetki. Jakie jednak mają one działanie oraz, który z tych preparatów ma lepsze działanie? O tym przekonasz się, zapoznając się z poniższym artykułem.

Muscle-Zone Sklep

Zielona herbata

Zielona herbata jest najlepiej znana i ceniona w Chinach, gdzie pije się ją już od setek lat. Tam przygotowanie naparu jest staranne i wykonywane z dbałością o najmniejsze szczegóły. To właśnie w Chinach odbywa się najwięcej badań naukowych na temat działania i właściwości zielonej herbaty. Mieszkańcy Japonii i Chin chętnie piją zielony napar, a dzięki temu cieszą się oni dobrym zdrowiem przez długie lata. Jednak trzeba zaznaczyć sobie, że długowieczność i dobre zdrowie u mieszkańców Azji nie zależy jedynie od składników, które znajdują się w liściach zielonej herbaty, ale także w stylu życia, jakie się tam prowadzi.

Do dyspozycji mamy jednak wiele badań naukowych, które potwierdzają, że zielona herbata ma pozytywne działanie na organizmie. W większości przypadków wykryto zbawienne działanie aktywnego składnika galusany, która ma działanie odchudzające, zwalcza komórki rakowe, a dodatkowo zapobiega ona chorobom serca.

Zielona herbata ma działanie zwalczające rozwój bakterii w układzie pokarmowym. Obniża ona ciśnienie krwi i wzmacnia naczynia krwionośne.

Zielona kawa

O zielonej kawie nie wiele się słyszy mimo tego, że są to ziarna kawy znane już od dłuższego czasu. Dopiero ostatnio zyskują one na popularności, a to dzięki temu, że uważa się, iż mają one przyśpieszać spalanie tkanki tłuszczowej. Takie właściwości zielonej kawy zawdzięcza się głównie kwasowi chlorogenowemu. To właśnie surowa i niepowtarzalna forma zielonej kawy sprawia, że posiada ona tak wiele właściwości prozdrowotnych. Związki zawarte w nasionach kawy są silnymi antyoksydantami, dzięki czemu picie naparów z zielonej kawy przyczynia się do zniwelowania szkód, jakie wyrządzić mogą wolne rodniki.

Aktualnie nie wiele jest wyników badań, które mogą potwierdzić skuteczność zielonej kawy w redukowaniu tkanki tłuszczowej. Jednak jedno z badań, przeprowadzone w 2007 roku, daje przekonujące wyniki. Grupa osób badanych podzielona została na dwie grupy. Jedna z nich dostała dawkę czarnej kawy z dodatkiem zielonej, a druga grupa jedynie czarną. Po 12 tygodniach okazało się, że grupa, która spożywała zieloną kawę, straciła na wadzę o kilka kilogramów więcej, niż druga badana grupa.