Probiotyki dla kobiet w ciąży

Ciąża to czas bardzo dużych zmian w życiu i organizmie kobiety, w tym także tych fizjologicznych. Zmiany te dotykają między innymi mikroflory jelit oraz pochwy, co ma ogromny wpływ nie tylko na metabolizm, ale także na zdrowie i odporność dziecka. Wszelkie dotychczasowe badania jasno pokazały, że szczególnie w trzecim trymestrze ciąży mikroflora kobiety znacząco się zmienia, co doprowadza organizm do stanów zapalnych i mniejszej wrażliwości na insulinę. Poza tym wyraźnie spada poziom bakterii Lactobacillus, które są niezbędne do produkcji kwasu mlekowego chroniącego przed rozwojem bakterii chorobotwórczych. Zmniejsza się również ilość Bifidobacterium i to nie tylko u mam, ale także u niemowląt. W związku z tym poleca się kobietom w ciąży stosowanie probiotyków, które korzystnie wpłyną na stan flory bakteryjnej i zwiększą odporność dziecka oraz mamy.

Dlaczego warto przyjmować probiotyki w ciąży? 

Między innymi dlatego, że stanowią one doskonałą ochronę przed cukrzycą ciążową. Schorzenie to wynika  obniżonej tolerancji na glukozę, co jest niebezpieczne także dla płodu chociażby ze względu na fakt, iż nieleczona cukrzyca ciążowa powoduje czasem wady wrodzone, hipoglikemię czy hipokalcemię u noworodka. Właściwa suplementacja probiotykami jest  w stanie wyeliminować ewentualność takich nieprawidłowości, gdyż pozytywnie wpływa na wrażliwość insulinową. Preparaty te obniżają stężenie glukozy i insuliny na czczo i obniżają ryzyko zachorowania na cukrzycę ciążową nawet o 30%!

Muscle-Zone Sklep

Ponadto suplementacja probiotykami w ciąży pozwala na ochronę przed powstawaniem alergii. Jest to również istotne w czasie karmienia piersi. Ta prewencja jest szczególnie potrzebna w przypadku dzieci, które są silnie narażone na alergie. Skuteczność tego rozwiązania wynika z właściwości probiotyków, które hamują reakcje komórek odpornościowych i zwiększają w ten sposób tolerancję organizmu  na czynniki wywołujące objawy alergiczne. 

Stosowanie probiotyków przez kobiety w ciąży jest też istotne ze względu na ich wpływ na późniejsze zdrowie dziecka. Takie działanie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na martwicze zapalenie jelit, egzemę czy zapalenie błony śluzowej, na co szczególnie powinno się zwrócić uwagę także w pierwszych miesiącach życia dziecka. Ponadto dzięki regularnemu przyjmowaniu tego typu suplementów przez ciężarne kobiety znacznie rzadziej pojawiają się infekcje żołądkowo-jelitowe, wymioty i inne problemy gastryczne u niemowląt. Taka suplementacja jest istotna nie tylko w czasie ciąży, ale także w okresie karmienia piersią, by wykształcić jak najwyższą odporność u dziecka. 

Czym są probiotyki i które z nich najlepiej stosować w ciąży? 

Według Światowej Organizacji Zdrowia probiotyki to preparaty, które zawierają żywe drobnoustroje, korzystnie wpływające na zdrowie. Drobnoustroje te mają za zadanie produkować kwasy mlekowy i mogą należeć do jednej z grup: Bifidobacterium, Sascharomyces czy Lactobacillus. Naturalnie występują  one w układzie pokarmowym człowieka i przylegają do nabłonka jelit, by w ten sposób utrzymywać się w obrębie organizmu i pełnić swoje funkcje. Istnieje jednak wiele czynników, które wpływają niekorzystnie na ilość dobrych bakterii w jelitach, stąd też ich suplementacja jest wskazana, szczególnie w przypadku wyższego zapotrzebowania organizmu np. w ciąży. Dzięki stosowaniu probiotyków zwiększa się wchłanianie witamin i minerałów, poprawia się odporność i trawienie. 

Kobietom w ciąży poleca się przede wszystkim przyjmowanie szczepów bakterii Lactobacillus GG oraz Lactobacillus rhamnosus GG. Ich stosowanie w czasie ciąży oraz podawanie ich dziecku minimum pół roku po porodzie może obniżyć ryzyko pojawienia się u niego alergii nawet o połowę. Działanie tych preparatów wynika z faktu, iż szczep LGG wpływa pobudzająco na rozwój komórek jelita cienkiego i uszczelnia nabłonek jelit, w związku z czym utrudnione zostaje przenikanie alergenów do krwiobiegu z przewodu pokarmowego.