Masło orzechowe

W obecnych czasach ciężko znaleźć osobę, która nie słyszała o maśle orzechowym. Wielu z nas jednak kojarzy je jako gorszy i o wiele bardziej kaloryczny zamiennik zwykłego masła. Niewielu jednak wie, że masło orzechowe zawiera pozytywne właściwości, które wspomagają nasz organizm, a według niektórych dietetyków doskonale sprawuje się ono w diecie odchudzającej. Sprawdź, dlaczego warto spożywać masło orzechowe i jaki wybrać jego rodzaj. 

Masło orzechowe – ogólne informacje

Masło orzechowe jest produktem wytwarzanym z orzechów prażonych w bardzo wysokiej temperaturze. Ceni się je przede wszystkim za smak i wartości odżywcze, ale także właściwości zdrowotne. Jednak często jest pomijane ze względu na jego stosunkowo wysoką kaloryczność, ale właściwie nikt nie zdaje sobie sprawy, że stosowanie go w niewielkich ilościach, okazuje się być doskonałym suplementem, które wspomagać może wiele procesów w naszym organizmie. 

Muscle-Zone Sklep

Właściwości masła orzechowego

Masło orzechowe jest bardzo smaczne z czym zgodzi się każdy, kto kiedykolwiek je spróbował. Zwykle produkowane jest z orzechów ziemnych, czyli tzw. fistaszków, które mają w sobie wiele wartości odżywczych. Takie masło orzechowe zawiera w sobie wiele witamin, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Produkt ten m.in zapobiega anemii, wzmacnia nasze zęby oraz kości, a co najważniejsze — wspomaga usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Dodatkowo masło orzechowe wpływa na zdrowy koloryt naszej skóry oraz ma wyjątkowo pozytywny wpływ na stan włosów i paznokci. 

 Masło orzechowe a odchudzanie

Panuje powszechne przekonanie, że wysoka kaloryczność masła orzechowego utrudnia nam odchudzanie. Mimo stosunkowo wysokiej kaloryczności, prawdziwe masło orzechowe zawiera pożyteczne i przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe. Przyczyniają się one do spalania tkanki tłuszczowej, a nie do jej wzrostu, jak mylnie przyjęto. Kwasy te skutecznie zapobiegają odkładaniu się niezdrowego tłuszczu poprzez przyspieszone spalanie. Badania udowodniły, że osoby, które posiadały w swojej diecie masło orzechowe, spalały kilogramy szybciej niż te, które całkowicie wykluczyły je ze swojego jadłospisu. Stosowanie masła orzechowego zaleca się także sportowcom, gdyż dzięki wysokiej zawartości białka, wpływa  ono na naszą siłę i wytrzymałość, dlatego jest ono niezwykle ważnym składnikiem stosowanym podczas uprawiania regularnej aktywności fizycznej. 

Standardowa porcja masła orzechowego to dwie łyżki, które dostarczają nam około 200 kalorii. Należy więc skrupulatnie kontrolować spożywane porcje.

Rodzaje masła orzechowego

Wyróżniamy kilka rodzajów masła orzechowego. Są to przed wszystkim:

  • Masło orzechowe z orzechów arachidowych — jest to najbardziej popularne masło na sklepowych półkach. Zawarte w nim orzeszki ziemne są źródłem wielu witamin mających duże znaczenie dla naszego organizmu. Ten rodzaj masła zaleca się przede wszystkim osobom, które ze względu na swój tryb życia bywają zestresowane, gdyż zawarta w orzeszkach ziemnych witamina PP, działa kojąco na nasz układ nerwowy.
  • Masło orzechowe z orzechów nerkowcaJest to masło o najbardziej delikatnym i lekko słodkawym smaku. Ceni się je przede wszystkim za to, że skutecznie obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę. Dodatkowo witaminy zawarte w orzechach nerkowca regulują poziom cholesterolu oraz obniżają poziom cukru we krwi.
  • Masło orzechowe z migdałówZawiera wiele witamin wspomagających pracę naszego organizmu. Jest źródłem magnezu, miedzi, żelaza a nawet cynku. W składzie tego masła, występuje także amigdalina, która zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów.
  • Masło orzechowe z orzechów brazylijskich — Posiada wiele cennych właściwości, przede wszystkim obniża poziom cholesterolu LDL. Masło z tego rodzaju orzechów poprawia jakość męskiego nasienia oraz zwiększa libido.
  • Masło z orzechów laskowych — Duża ilość pierwiastków w składzie takich jak fosfor czy wapń, sprawia że masło z tego rodzaju orzechów jest idealne w przypadku wzmocnienia naszych kości oraz zębów, a zawarte w nim witaminy wspomagają naszą odporność.