Dietetyczne zamienniki dla tradycyjnych produktów

Zdrowa dieta powinna być odpowiednio zbilansowana i dostarczać nam wszystkich niezbędnych makroskładników, czyli węglowodanów, białek i tłuszczy. Nawet przy diecie redukcyjnej, nastawionej na utratę kilogramów, konieczne jest spożywanie tłuszczy dla prawidłowego działania organizmu. Jednakże można wspomóc się w walce ze zbędnymi kilogramami, stosując zdrowe zamienniki dla tradycyjnych produktów. 

Dlaczego warto stosować dietetyczne zamienniki? 

Jeśli kiedyś byliście na diecie redukcyjnej i liczyliście kalorie, to z pewnością zauważyliście, że pewne produkty to istne bomby kaloryczne, które warto usunąć z codziennego jadłospisu, aby szybciej uzyskać upragnioną sylwetkę. Niestety odstawienie naszych ulubionych produktów, choćby były bardzo kaloryczne niesie za sobą duży dyskomfort psychiczny. Po pewnym czasie może okazać się, że wrócimy do swoich starych nawyków żywieniowych, gdyż tęsknimy za smakiem swoich ulubionych potraw. Wyeliminowanie tuczących produktów z diety może być trudnym zadaniem, gdyż bez nich jedzenie nie smakuje tak dobrze jak wcześniej. Dobrym rozwiązaniem tego problemu będzie stosowanie dietetycznych zamienników. Są one podobne w smaku do tradycyjnych produktów, ale mają o wiele mniej kalorii, a także zawierają wiele wartościowych składników odżywczych.

Muscle-Zone Sklep

Pasty warzywne

Bardzo często do kanapek używamy masła, zawierającego w większości nasycone kwasy tłuszczowe, które nie sprzyjają w utrzymaniu szczupłej sylwetki. Masło należy także do jednych z najbardziej kalorycznych produktów, dlatego też warto z niego zrezygnować na rzecz mniej tuczących zamienników. Doskonałą alternatywą będzie pasta warzywna. Zawiera ona mniej kalorii, posiada wiele składników odżywczych, a do wyboru mamy różnorodne wariacje smakowe. 

Pasta warzywna nie tylko pomaga w odchudzaniu, ale ma także liczne właściwości prozdrowotne. Pasty warzywne są  kopalnią cennych składników odżywczych. Obfitują w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy (A, B, D, E), minerały (cynk, żelazo, potas, wapń, żelazo), aminokwasy, fitosterole oraz związki wykazujące właściwości przeciwutleniające. Pasta warzywna doskonale sprawdzi się do smarowania pieczywa, tostów, krakersów. Dobrym wyborem dla początkujących “pastożerców” będzie pasta słonecznikowa z ziołami i pomidorami, która ma pyszny smak i ciekawy aromat. 

Białko dyni 

Kolejnym wartościowym zamiennikiem jest białko dyni. To doskonała alternatywa dla mąki pszennej. Ten produkt zawiera 60 gramów protein na 100 gramów produktu, to naprawdę sporo biorąc pod uwagę roślinne pochodzenie. Z tego powodu białko dyni jest idealnym produktem dla osób, które chcą wzbogacić swoją dietę w białko. Dotyczy to zwłaszcza wegetarian lub weganów, poszukujących wysokobiałkowych produktów. Warto dodać, iż odżywka nie zawiera glutenu oraz białek mleka krowiego, dzięki temu stanowi świetne uzupełnienie diety u osób wykazujących nietolerancję na wyżej wymienione składniki. Białko dyni posiada także wiele cennych składników, w tym żelazo, fosfor, cynk, magnez. 

Figi suszone

Suszone figi to zdrowa i pożywna przekąska, która z powodzeniem może być zamiennikiem dla wysokokalorycznych słodyczy. Są sycące, dodają energii oraz zawierają wiele cennych składników odżywczych. Można w nich znaleźć witaminy  z grupy B (wspomagają układ nerwowy, przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia witaminy) oraz witaminę C (potężny antyoksydant, wspomaga syntezę kolagenu). Oprócz tego w suszonych figach znajduje się magnez, fosfor, potas, wapń, żelazo oraz miedź. 

Stewia lub erytrol 

Z pewnością wiele osób zdaje sobie sprawę, że cukier jest głównym wrogiem odchudzania. Cukier powoduje natychmiastowe odkładanie się tłuszczu. Można wyeliminować go z diety, stosując zdrowe zamienniki. Dobrą alternatywą będzie stewia lub erytrol. Stewia to naturalny, roślinny i bezpieczny (również dla cukrzyków) słodzik. Nie ma żadnych kalorii, nie powoduje próchnicy, a w smaku jest o wiele słodsza niż cukier. Innym wartym uwagi słodzikiem jest erytrol, który także ma podobne właściwości jak stewia, jednak nie jest tak słodki w smaku. 

Jogurt naturalny

Często stosujemy wysokokaloryczne sosy (głównie na bazie majonezu), by poprawić smak potraw. Sporządzamy w ten sposób istną bombę kaloryczną, która może nam popsuć nasze plany dietetyczne. Dobrą alternatywą będzie tworzenie sosów na bazie jogurtu naturalnego, gdyż nie mają one tyle kalorii. Można dodać do niego takie przyprawy jak: sól, pieprz, czosnek, trochę ulubionych ziół, aby otrzymać pyszny sos czosnkowy.

Kasza bulgur

Jeśli zależy nam na utrzymaniu szczupłej sylwetki lub chcemy dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, to warto pomyśleć nad zmianą makaronu na zdrowszy zamiennik. Jest nim kasza bulgur, która niesie za sobą wiele prozdrowotnych korzyści. Przede wszystkim ma właściwości odchudzające. Ze względu na dużą ilość białka spożycie tej kaszy wzmaga uczucie sytości, dzięki czemu łatwiej nam kontrolować ilość spożywanego jedzenia. W jej składzie znajdziemy błonnik pokarmowy, który odgrywa ważną rolę w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego poprzez zmniejszenie stężenia cholesterolu całkowitego i frakcji LDL cholesterolu. Ma mały indeks glikemiczny, dzięki czemu poziom cukru we krwi i zapobiega wyrzutom insuliny. Warto dodać, że kasza bulgur jest bogatym źródłem magnezu, fosforu i potasu.