Czym są grzyby Reishi?

Przez ponad 2000 lat grzyby reishi były swego rodzaju panaceum w całej Azji. Reishi to japońska nazwa grzybów z rodzaju Ganoderma lucidum, zwanego też czerwonym reishi. Inne odmiany to Ganoderma tsugae i Ganoderma lingzhi.

    Pochodzenie grzybów Reishi

    Grzyby te, należące do grupy grzybów znanych jako polipowate, żerujących na martwych tkankach roślinnych. Grzyby z gatunku Ganoderma rosną na martwych drzewach liściastych, takich jak klon, dąb i cykuta. W północno-wschodnich częściach Stanów Zjednoczonych można je znaleźć rosnące w lasach klimatu umiarkowanego, zakotwiczone w rozkładającym się drewnie: kiedy są młode, wyglądają jak przerośnięte, lakierowane czerwone nerkowce.

    Muscle-Zone Sklep

    Bioaktywność grzybów Reishi

    Grzyby Reishi zawierają substancje chemiczne, które wydają się przynosić wiele potencjalnych korzyści zdrowotnych, w tym przeciwdziałanie rozwojowi stanów nowotworowych i korzystny wpływ na układ odpornościowy.

    Korzyści płynące z zażywania grzybów Reishi

    Reishi może wzmocnić układ odpornościowy

    Historycznie, grzyby reishi były używane jako środek wzmacniający układ odpornościowy. Do tej pory są używane w kulturach azjatyckich jako środek immunostymulujący dla pacjentów z HIV i rakiem. Uważa się, że beta glukany (substancje z rodzaju cukrów złożonych) zawarte w grzybach stymulują układ odpornościowy do przeciwdziałania infekcjom.

    Grzyby Reishi są adaptogenami

    Grzyby Reishi są adaptogenami. To słowo samo w sobie może jednak zbyt mało mówić. Adaptogeny to, najprościej mówiąc, zioła lub grzyby, które normalizują organizm i pomagają mu reagować i przystosowywać się do różnych czynników stresogennych.

    Adaptogeny są używane do zwiększania poziomu energii i poprawiania reakcji organizmu na stres. Zioła adaptogenne pomagają organizmowi radzić sobie z negatywnymi efektami, jakie stres może mieć na zdrowie.

    Grzyby Reishi mogą pomóc Ci żyć dłużej.

    Chcesz dłużej żyć? Grzyby Reishi z pewnością mogą Ci w tym pomóc. W 2009 roku w badaniach laboratoryjnych opublikowanych w Bioorganic & Medicinal Chemistry stwierdzono, że polisacharydy, czyli długie łańcuchy węglowodanów, występujące w grzybach Reishi mają właściwości które mogą wpłynąć na przedłużenie długości życia.

    Te unikalne cząsteczki zostały powiązane z promowaniem długowieczności poprzez wzmacnianie układu odpornościowego i zapobieganie tworzeniu się zdeformowanych naczyń krwionośnych, które mogłyby prowadzić do zagrażających życiu rozrostów nowotworowych. Innymi słowy, codzienne przyjmowanie grzybów Reishi może przynieść ogromne korzyści dla długości życia w dłuższej perspektywie.

    Reishi i kontrola poziomu cukru we krwi

    Kilka badań wykazało, że substancje znajdujące się w grzybie Reishi mogą obniżać poziom cukru we krwi u zwierząt. Niektóre wstępne badania na ludziach wykazały podobne wyniki.

    Jednak większość badań nie powtórzyła występowania tych korzyści. Po przebadaniu setek uczestników badań, naukowcy nie stwierdzili żadnych statystycznie istotnych korzyści dla regulowania cukru we krwi na czczo.

    Mieszane wyniki zaobserwowano dla poposiłkowego poziomu cukru we krwi. W niektórych przypadkach grzyby Reishi obniżyły poziom cukru we krwi, za to w innych badaniach ich wpływ był bardziej negatywny niż wpływ placebo.

    Grzyby Reishi – dawkowanie i przygotowanie

    Nie istnieją żadne wyraźne wytyczne dotyczące optymalnego przyjmowania Reishi. Większość suplementów z Reishi jest dostępna w postaci kapsułek i uważa się je za bezpieczne w dziennych dawkach od 1,5 g do 9 g suszonego ekstraktu dziennie. Reishi jest również dostępny w postaci ekstraktów, nalewek, herbat, proszków i całych suszonych grzybów. Produkty z Reishi można łatwo znaleźć w Internecie oraz w sklepach ze zdrową żywnością i specjalistycznymi suplementami.

    Ponieważ leki ziołowe nie muszą przechodzić tak rygorystycznych testów i badań jak leki farmaceutyczne, ich jakość może się znacznie różnić między sobą. Niektóre suplementy które według producenta zawierają Reishi mogą w istocie nie zawierać go w ogóle lub być zmieszane z różnymi nieaktywnymi biologicznie składnikami.

    Niestety, niewielu producentów suplementów dobrowolnie poddaje swoje produkty kontroli przez niezależne jednostki certyfikujące i badawcze. Aby zapewnić jakość i bezpieczeństwo, należy pozostać przy uznanych markach i nie dać się zwieść zbyt niskim cenom lub marketingowi.

    Interakcje Reishi z ziołami i suplementami

    Zioła i suplementy, które mogą obniżać ciśnienie krwi

    Grzyby Reishi mogą teoretycznie obniżać ciśnienie krwi. Przyjmowanie go wraz z innymi ziołami i suplementami o takim samym działaniu może spowodować, że ciśnienie krwi niekontrolowanie nisko. Niektóre z takich ziół i suplementów to: peptydy kazeiny, koci pazur, koenzym Q-10, olej rybny, L-arginina, pokrzywa zwyczajna, teanina.

    Zioła i suplementy, które mogą obniżyć poziom cukru we krwi

    Grzyby Reishi mogą obniżać poziom cukru we krwi. Stosowanie go wraz z innymi ziołami i suplementami o tym samym działaniu może spowodować u niektórych osób nadmierne obniżenie poziomu cukru we krwi. Niektóre z substancji zmniejszających poziom cukru we krwi to kwas alfa-liponowy, gorzki melon, chrom, kozieradka, czosnek, żeń-szeń zwyczajny, żeń-szeń syberyjski.

    Zioła i suplementy, które mogą spowalniać krzepnięcie krwi

    Wpływ grzybów reishi na proces krzepnięcia krwi nie jest do końca poznany. Większe dawki (około 3 gramy dziennie) mogą spowalniać krzepnięcie krwi. Istnieje obawa, że przyjmowanie grzybów reishi wraz z innymi ziołami, które spowalniają krzepnięcie krwi, może zwiększyć ryzyko powstawania siniaków i krwotoków. Niektóre z tych ziół to na przykład anyż, goździk, czosnek, imbir, miłorząb japoński, żeń-szeń zwyczajny, kasztanowiec, koniczyna czerwona lub kurkuma.

    Podsumowanie

    Grzyby Reishi nie mogą być spożywane podczas chemioterapii, ponieważ lekarze nie są być pewni, czy nie wpłyną one na sposób działania chemioterapii na komórki rakowe. Ludzie przyjmujący leki przeciwcukrzycowe powinni zachować ostrożność, ponieważ Reishi może obniżyć poziom cukru we krwi, co może zwiększać natężenie skutków ubocznych leków.

    Dla ludzi bez powyższych przeciwwskazań, grzyby Reishi wydają się być bezpieczne. Nie ma dowodów na toksyczne działanie Reishi, nawet w dużych dawkach lub podobne działanie przy stosowaniu Reishi przez długi okres czasu. Warto jednak zwrócić uwagę że nie ma jeszcze jednoznacznych dowodów na wszystkie zgłaszane korzyści zdrowotne Reishi.