Białka pochodzenia zwierzęcego

Białka pochodzenia zwierzęcego są suplementami o różnej zawartości protein, a ich źródłem są albuminy jaj czy też izolaty białka wołowego. Są to pełnowartościowe białka, a więc zawierają pełnym profil aminokwasów, przy czym posiadają także aminokwasy egzogenne. Preparaty te cechują się niezwykłą skutecznością, gdyż wzmagają procesy anaboliczne i zapobiegają intensyfikacji procesów katabolicznych. Wspierają więc regenerację i zmnieszają ryzyko niszczenia włókien mięśniowych w trakcie wysiłku. Zarówno izolat białka wołowego, jak i albuminy jaj to bardzo istotne źródło protein dla każdego sportowca. Pierwsza grupa jest świetnie tolerowana przez ludzki układ pokarmowy, a dodatkowo nie zawiera cholesterolu, dlatego też możliwe jej budowanie beztłuszczowej masy mięśniowej z jego pomocą. Natomiast albuminy jaj posiadają wysoką zawartość glutaminy, która jest konieczna przy intensywnym wysiłku fizycznym. 

Suplementy diety z albuminami jaj stanowią preparat o bardzo wysokiej przyswajalności białka, w tym przede wszystkim pochodzącego z jaj kurzych. Przy tym nie musimy tu obawiać się o tłuszcze i węglowodany, których zawartość jest niska. Z czystym sumieniem można powiedzieć, iż jest to w zasadzie mieszanka czystych aminokwasów, wzbogaconych często o substancje wspierające, jak na przykład tauryna. Wszystko to sprawia, że preparat ten jest bardzo niskokaloryczny, a tym samym świetny przy redukcji czy po prostu budowaniu beztłuszczowej masy mięśniowej. Co ciekawe, białko z jaj kurzych uznawane jest wręcz za wzorcowe wśród suplementów proteinowych, gdyż zawiera optymalny dla organizmu człowieka profil aminokwasowy. Charakteryzuje się ono wyjątkowo wysokim wskaźnikiem aktywności biologicznej, tak więc jest skutecznie wykorzystywane do zaspokojenia potrzeb nie tylko sportowca, ale także każdego, kto chce uzupełnić poziom aminokwasów. Albuminy jaj są doskonałym zamiennikiem białek mlecznych, które w końcu często wywołują nietolerancję i problemy ze strony układu pokarmowego ze względu na zawartość laktozy czy białka serwatkowego. Niezaprzeczalną zaletą albumin jaj jest obecność aminokwasów egzogennych, których nierzadko nie ma w innych tego typu preparatach. 

Muscle-Zone Sklep

Jakie są zalety białek w preparatach z albumin jaj? Przede wszystkim nasilenie anabolizmu. Aminokwasy są głównym budulcem włókien mięśniowych, stąd też ich podaż jest niezbędna do jakiegokolwiek rozrostu mięśni. Dzięki spożywaniu tego typu preparatów zwiększamy aktywność hormonów o potencjalne anabolicznym i poza tym wzmagamy tempo syntezowania nowych białek. Poza tym albuminy jaj chronią mięśnie przed katabolizmem,, czyli rozkładem w wyniku intensywnej aktywności fizycznej. Stąd też zapobiegają one przed zmniejszaniem masy mięśniowej, co jest szczególnie ważne w trakcie diety redukcyjnej.

Koncentrat białka wołowego cieszy się ogromną popularnością. Jest szybko i łatwo przyswajalną dla organizmu formą białka. Źródło to jest wolne od hormonów, dlatego nie ma niekorzystnego wpływu na gospodarkę organizmu. Białko to zawiera znacznie wyższy poziom aminokwasów egzogennych aniżeli preparaty z białkiem pochodzenia roślinnego. Proteiny wołowe posiadają w swoim składzie dużo L-Glicyny i L-Proliny, które są konieczne do syntezy kolagenu oraz do regeneracji tkanki łącznej stawów, ścięgien i więzadeł. W związku z tym suplement ten chroni aparat ruchu przed kontuzjami i wspiera regenerację jego elementów. Koncentrat białka wołowego doskonale chroni przed utratą masy mięśniowej w wyniku katabolizmu. Jego stosowanie jest bardzo pomocne przy dietach redukcyjnych, jeśli nie chcemy pozwolić na spalanie tkanki mięśniowej razem z tkanka tłuszczową. W dodatku aminokwasy zawarte w tym suplemencie mają za zadanie również regulować aktywność czynników, które odpowiadają za przyspieszanie syntezowania nowych białek mięśniowych. W związku z tym w wyniki stosowania preparatu intensywniej działają anaboliczne hormony, takie jak insulina czy też czynnik wzrostu IGF-1. Ważny jest tu także fakt, że aminokwasy te zmniejszają aktywność miostatyny, która hamuje miogenezę, a więc pozwalają one na szybsze budowanie masy mięśniowej.