Suplementy.net.pl

Najważniejszym skutkiem suplementacji jest ochrona organizmu przed schorzeniami spowodowanymi niedoborem witaminy i składników mineralnych.

Dla sportowców

Beta glukan – jak działa

Beta glukan – jak działa

Chociaż w zasadzie wszystkie produkty bogate w błonnik przynoszą korzyści zdrowotne, niektóre wyróżniają się szczególnym rodzajem dostarczanego błonnika. Mowa tutaj o beta glukanie, występującym w produktach takich jak owies i jęczmień, jest związany z imponującą ilością korzyści zdrowotnych – takich jak ochrona przed zespołem metabolicznym, problemami sercowo-naczyniowymi i otyłością.

Co to jest Beta Glukan?

Beta glukan (często nazywany β – glukanem lub BG) to polimer glukozy występujący w ścianach komórkowych niektórych roślin, bakterii i grzybów. Ten rodzaj błonnika znajdziemy w produktach spożywczych, w tym pełnoziarnistych przetworach zbożowych, grzybach, drożdżach i wodorostach morskich.

Korzyści wynikające z przyjmowania beta-glukanu wynikają z faktu, że jest to rozpuszczalny i fermentowalny rodzaj włókna. Rozpuszczalne włókna wykazują takie działania, jak opóźnienie opróżniania żołądka, spowolnienie wchłaniania glukozy, wchłanianie cząstek cholesterolu i stymulowanie komórek odpornościowych w jelitach.

Uzdrawiaj korzyści

Jakie są zalety beta glukanu (BG)? Badania sugerują, że BG mogą pomóc w:

  • Poprawie kontroli poziomu glukozy we krwi i ochronie przed insulinoopornością/cukrzycą typu 2
  • Poprawie poziomu cholesterolu i ciśnienie krwi
  • Zmniejszeniu ryzyka otyłości
  • Wspieraniu układ odpornościowego
  • Leczyeniu chorób skóry, takich jak zapalenie skóry, egzema, wrzody, owrzodzenia i zmarszczki
  • Zmniejszaniu zmęczenia spowodowanego upośledzeniem funkcji odpornościowych lub stresem fizycznym i emocjonalnym

Oto więcej o najbardziej zbadanych korzyściach z beta-glukanu, o których wiemy:

  1. Może pomóc w poprawie tolerancji glukozy

Badania wykazały, że istnieje wiele potencjalnych korzyści z beta-glukanu, ale eksperci zalecają żywność bogatą w beta-glukany ze względu na ich wpływ na poziom glukozy we krwi i działanie obniżające poziom lipidów we krwi.

Badania sugerują, że spożywanie pokarmów z BG może pomóc zmniejszyć ryzyko nietolerancji glukozy dzięki ich zdolności do spowolnienia poposiłkowego wchłaniania glukozy. Istnieją również dowody na to, że stosowanie diety bogatej w błonnik, (którego jedną z frakcji jest właśnie beta glukan) zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

Ci, którzy już cierpią na cukrzycę lub zespół metaboliczny, mogą również odnieść korzyści ze spożywania dużej ilości błonnika i BG, co może potencjalnie zmniejszyć zapotrzebowanie na insulinę.

  1. Wspiera zdrowie układu sercowo-naczyniowego

Niektóre włókna zbóż (takie jak beta glukan) zostały zbadane bardziej szczegółowo niż inne. Wskazano że zapewniają większe wsparcie dla ich włączenia do zdrowej diety. β-glukan z owsa lub jęczmienia lub kombinacja pełnego owsa i jęczmienia oraz rozpuszczalnego błonnika z psyllium zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej serca.

Istnieje wiele dowodów wskazujących, że beta glukan może pomóc w obniżeniu całkowitego cholesterolu i lipoprotein o niskiej gęstości (LDL lub „złego”) cholesterolu. Większość badań wykazała, że spożywanie od 3 do 10 gramów beta glukanu dziennie ma największy wpływ, szczególnie gdy BG jest spożywany w ramach zdrowej diety która obejmuję w większości nieprzetworzone jedzenie.

  1. Może zwiększyć bezpieczeństwo i pomóc w odchudzaniu

Badania wskazują, że spożywanie od czterech do siedmiu gramów beta glukanu dziennie może prowadzić do zmniejszenia poczucia głodu i pomóc w utracie wagi. Chociaż nie każde badanie wykazało, że jedzenie lub przyjmowanie BG spowoduje utratę masy ciała, w jednym z przeglądów stwierdzono, że beta-glukany znacznie zwiększają sytość i zmniejszają apetyt w porównaniu z dietą nie zawierającą beta-glukanów.

Jedno z badań wykazało, że spożywanie siedmiu gramów dziennie BG w ciągu 12 tygodni pomogło mężczyznom z nadwagą zmniejszyć masę ciała, obwód talii i poziom tłuszczu trzewnego.

4 . Może mieć działanie wzmacniające odporność organizmu

Zgodnie z nowymi badaniami, BG mogą mieć zdolność do wzmacniania mechanizmów obronnych komórek odpornościowych , co oznacza, że ​​zwiększają możliwość obrony przed warunkami takimi jak przeziębienie, grypa, infekcje dróg oddechowych, alergie i wiele innych.

Wiele z dotychczasowych badań dotyczących BG koncentrowało się na typach występujących w grzybach leczniczych, zwanych polisacharydem związanym z białkami (PSK), które, jak wykazano, pomagają chronić przed kilkoma rodzajami nowotworów.

Dzisiaj BG jest nawet wykorzystywany do wspomagania terapii nowotworowych, gdy pacjenci stosują immunoterapię i inne metody leczenia raka. Na przykład pracownicy służby zdrowia mogą podawać pacjentom BG dożylnie, aby pomóc wzmocnić ich układ odpornościowy, gdy walczą z rakiem lub wirusem HIV/AIDS lub wracają do zdrowia po operacji.

Suplementy i dawkowanie

Według wytycznych dietetycznych „Półtora szklanki gotowanej owsianki lub ¾ szklanki suchych płatków owsianych błyskawicznych zapewniają 3 gramy beta-glukanów; 1 szklanka gotowanego jęczmienia perłowego zawiera około 2,5 gramów beta-glukanów. ”

Wyższe dawki, od 7 do 10 gramów dziennie, zapewniają dodatkowe korzyści, takie jak ograniczenie głodu i obniżenie spożycia kalorii. Możemy również przyjmować suplementy z beta glukanem sprzedawane w postaci kapsułek, proszków i kremów.

W niektórych sytuacjach można przepisać wyższe dawki między 20–50g/dzień, jeśli ktoś jest narażony na wysokie ryzyko infekcji. Zastosowanie kremu zawierającego beta glukany na swędzącą skórę może pomóc zmniejszyć objawy, w tym podrażnienia i miejscowe obrażenia skóry.

Jeśli przyjmujesz jakiekolwiek leki wpływające na układ odpornościowy, koniecznie porozmawiaj z lekarzem przed suplementacją beta glukanów, ponieważ mogą one zmniejszyć skuteczność tych leków.

Wniosek

  • Beta glukan (często nazywany β – glukanem lub BG) to polimer glukozy występujący w ścianach komórkowych niektórych roślin, bakterii i grzybów.
  • Ten rodzaj błonnika znajdziesz w produktach spożywczych, w tym pełnoziarnistych, takich jak owies i jęczmień, grzyby (zwłaszcza grzyby lecznicze), drożdże, wodorosty morskie i algi.
  • Badania sugerują, że istnieje wiele potencjalnych korzyści związanych z beta-glukanem, w tym ochrona przed insulinoopornością, wysokim poziomem cholesterolu lub zespołem metabolicznym.
  • Aby wesprzeć zdrowie metaboliczne i serce, większość ludzi powinna spożywać od 3 do 10 gramów beta-glukanu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *