Chociaż w zasadzie wszystkie produkty bogate w błonnik przynoszą korzyści zdrowotne, niektóre wyróżniają się szczególnym rodzajem dostarczanego błonnika. Mowa tutaj o beta glukanie, występującym w produktach takich jak owies i jęczmień, jest związany z imponującą ilością korzyści zdrowotnych – takich jak ochrona przed zespołem metabolicznym, problemami sercowo-naczyniowymi i otyłością.
Co to jest Beta Glukan?
Beta glukan (często nazywany β – glukanem lub BG) to polimer glukozy występujący w ścianach komórkowych niektórych roślin, bakterii i grzybów. Ten rodzaj błonnika znajdziemy w produktach spożywczych, w tym pełnoziarnistych przetworach zbożowych, grzybach, drożdżach i wodorostach morskich.
Korzyści wynikające z przyjmowania beta-glukanu wynikają z faktu, że jest to rozpuszczalny i fermentowalny rodzaj włókna. Rozpuszczalne włókna wykazują takie działania, jak opóźnienie opróżniania żołądka, spowolnienie wchłaniania glukozy, wchłanianie cząstek cholesterolu i stymulowanie komórek odpornościowych w jelitach.
Uzdrawiaj korzyści
Jakie są zalety beta glukanu (BG)? Badania sugerują, że BG mogą pomóc w:
- Poprawie kontroli poziomu glukozy we krwi i ochronie przed insulinoopornością/cukrzycą typu 2
- Poprawie poziomu cholesterolu i ciśnienie krwi
- Zmniejszeniu ryzyka otyłości
- Wspieraniu układ odpornościowego
- Leczyeniu chorób skóry, takich jak zapalenie skóry, egzema, wrzody, owrzodzenia i zmarszczki
- Zmniejszaniu zmęczenia spowodowanego upośledzeniem funkcji odpornościowych lub stresem fizycznym i emocjonalnym
Oto więcej o najbardziej zbadanych korzyściach z beta-glukanu, o których wiemy:
- Może pomóc w poprawie tolerancji glukozy
Badania wykazały, że istnieje wiele potencjalnych korzyści z beta-glukanu, ale eksperci zalecają żywność bogatą w beta-glukany ze względu na ich wpływ na poziom glukozy we krwi i działanie obniżające poziom lipidów we krwi.
Badania sugerują, że spożywanie pokarmów z BG może pomóc zmniejszyć ryzyko nietolerancji glukozy dzięki ich zdolności do spowolnienia poposiłkowego wchłaniania glukozy. Istnieją również dowody na to, że stosowanie diety bogatej w błonnik, (którego jedną z frakcji jest właśnie beta glukan) zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.
Ci, którzy już cierpią na cukrzycę lub zespół metaboliczny, mogą również odnieść korzyści ze spożywania dużej ilości błonnika i BG, co może potencjalnie zmniejszyć zapotrzebowanie na insulinę.
- Wspiera zdrowie układu sercowo-naczyniowego
Niektóre włókna zbóż (takie jak beta glukan) zostały zbadane bardziej szczegółowo niż inne. Wskazano że zapewniają większe wsparcie dla ich włączenia do zdrowej diety. β-glukan z owsa lub jęczmienia lub kombinacja pełnego owsa i jęczmienia oraz rozpuszczalnego błonnika z psyllium zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej serca.
Istnieje wiele dowodów wskazujących, że beta glukan może pomóc w obniżeniu całkowitego cholesterolu i lipoprotein o niskiej gęstości (LDL lub „złego”) cholesterolu. Większość badań wykazała, że spożywanie od 3 do 10 gramów beta glukanu dziennie ma największy wpływ, szczególnie gdy BG jest spożywany w ramach zdrowej diety która obejmuję w większości nieprzetworzone jedzenie.
- Może zwiększyć bezpieczeństwo i pomóc w odchudzaniu
Badania wskazują, że spożywanie od czterech do siedmiu gramów beta glukanu dziennie może prowadzić do zmniejszenia poczucia głodu i pomóc w utracie wagi. Chociaż nie każde badanie wykazało, że jedzenie lub przyjmowanie BG spowoduje utratę masy ciała, w jednym z przeglądów stwierdzono, że beta-glukany znacznie zwiększają sytość i zmniejszają apetyt w porównaniu z dietą nie zawierającą beta-glukanów.
Jedno z badań wykazało, że spożywanie siedmiu gramów dziennie BG w ciągu 12 tygodni pomogło mężczyznom z nadwagą zmniejszyć masę ciała, obwód talii i poziom tłuszczu trzewnego.
4 . Może mieć działanie wzmacniające odporność organizmu
Zgodnie z nowymi badaniami, BG mogą mieć zdolność do wzmacniania mechanizmów obronnych komórek odpornościowych , co oznacza, że zwiększają możliwość obrony przed warunkami takimi jak przeziębienie, grypa, infekcje dróg oddechowych, alergie i wiele innych.
Wiele z dotychczasowych badań dotyczących BG koncentrowało się na typach występujących w grzybach leczniczych, zwanych polisacharydem związanym z białkami (PSK), które, jak wykazano, pomagają chronić przed kilkoma rodzajami nowotworów.
Dzisiaj BG jest nawet wykorzystywany do wspomagania terapii nowotworowych, gdy pacjenci stosują immunoterapię i inne metody leczenia raka. Na przykład pracownicy służby zdrowia mogą podawać pacjentom BG dożylnie, aby pomóc wzmocnić ich układ odpornościowy, gdy walczą z rakiem lub wirusem HIV/AIDS lub wracają do zdrowia po operacji.
Suplementy i dawkowanie
Według wytycznych dietetycznych „Półtora szklanki gotowanej owsianki lub ¾ szklanki suchych płatków owsianych błyskawicznych zapewniają 3 gramy beta-glukanów; 1 szklanka gotowanego jęczmienia perłowego zawiera około 2,5 gramów beta-glukanów. ”
Wyższe dawki, od 7 do 10 gramów dziennie, zapewniają dodatkowe korzyści, takie jak ograniczenie głodu i obniżenie spożycia kalorii. Możemy również przyjmować suplementy z beta glukanem sprzedawane w postaci kapsułek, proszków i kremów.
W niektórych sytuacjach można przepisać wyższe dawki między 20–50g/dzień, jeśli ktoś jest narażony na wysokie ryzyko infekcji. Zastosowanie kremu zawierającego beta glukany na swędzącą skórę może pomóc zmniejszyć objawy, w tym podrażnienia i miejscowe obrażenia skóry.
Jeśli przyjmujesz jakiekolwiek leki wpływające na układ odpornościowy, koniecznie porozmawiaj z lekarzem przed suplementacją beta glukanów, ponieważ mogą one zmniejszyć skuteczność tych leków.
Wniosek
- Beta glukan (często nazywany β – glukanem lub BG) to polimer glukozy występujący w ścianach komórkowych niektórych roślin, bakterii i grzybów.
- Ten rodzaj błonnika znajdziesz w produktach spożywczych, w tym pełnoziarnistych, takich jak owies i jęczmień, grzyby (zwłaszcza grzyby lecznicze), drożdże, wodorosty morskie i algi.
- Badania sugerują, że istnieje wiele potencjalnych korzyści związanych z beta-glukanem, w tym ochrona przed insulinoopornością, wysokim poziomem cholesterolu lub zespołem metabolicznym.
- Aby wesprzeć zdrowie metaboliczne i serce, większość ludzi powinna spożywać od 3 do 10 gramów beta-glukanu