7 ziół i suplementów wspomagających organizm w przypadku cukrzycy typu 2

Przedstawiamy siedem ziół i suplementów, które mogą być korzystne dla osób z cukrzycą typu 2.

  1. Aloes

Aloes rośliną znaną z wielu różnych zastosowań. Wiele osób zdaje sobie sprawę z korzyści płynących z pielęgnacji skóry aloesem, ale mniej osób kojarzy inne jego korzyści, w tym spowolnienie postępu cukrzycy typu 2.

Muscle-Zone Sklep

Przegląd benefitów aloesu opublikowany w 2013 roku, badał wykorzystanie aloesu do leczenia objawów cukrzycy u gryzoni. Odkrycia sugerują, że aloes może pomóc chronić i naprawiać komórki beta w trzustce, produkujące insulinę. Podejrzewa się, że może to wynikać z działania przeciwutleniającego aloesu.

Naukowcy badają nieustannie aloes aby zdobyć więcej dowodów odnośnie tych efektów.

Sposoby suplementacji aloesu obejmują:

  • dodanie soku z miazgi do napoju lub koktajlu
  • kapsułki zawierające aloes w postaci suplementów
  1. Cynamon

Cynamon to aromatyczna przyprawa pochodząca z kory drzewa cynamonowca. Jest popularnym składnikiem słodyczy, wypieków i innych potraw.

Dzięki specyficznemu smaku, który może dodać słodyczy bez dodatku cukru, jest popularny wśród osób z cukrzycą typu 2. Jednakże cynamon może również oferować inne korzyści.

W przeglądzie z 2010 r. zrewidowano dowody z badań z udziałem ludzi, na podstawie których wywnioskowano że cynamon może poprawić poziomy:

  • glukozy
  • insuliny, oraz wrażliwość na insulinę
  • cholesterolu (HDL, LDL) oraz triglicerydów
  • przeciwutleniaczy
  • ciśnienia krwi
  • beztłuszczowej masy ciała

W innym przeglądzie opublikowanym w 2013 r. Naukowcy potwierdzali powyższe właściwości cynamonu.

Jednocześnie stwierdzono, że cynamon nie ma to znaczącego wpływu na hemoglobinę typu A1C. Test A1C jest standardowym testem do diagnozowania i monitorowania przebiegu cukrzycy.

Niemniej jednak lipidy, cholesterol i wrażliwość na insulinę są ważnymi elementami dla osób z cukrzycą.

W obu badaniach naukowcy zauważają, że wyniki suplementacji cynamonem mogą zależeć od:

  • rodzaj cynamonu, ponieważ ilość składnika aktywnego zależy stosowanego ekstraktu cynamonu
  • dawki
  • indywidualnej reakcji organizmu na cynamon
  • innych leki, które osoba może przyjmować

Jednakże większość badań nie była przeprowadzana na ludziach, więc brakuje dowodów w tym zakresie, w tym na możliwe działania niepożądane. Naukowcy muszą przeprowadzić więcej badań, aby potwierdzić bezpieczeństwo i skuteczność cynamonu w terapii przeciwcukrzycowej.

  1. Gorzki melon

Momordica charantia zwany też gorzkim melon to roślina lecznicza. Praktycy tradycyjnej medycyny chińskiej i indyjskiej używali gorzkiego melona od stuleci. Ludzie mogą gotować te owoce i używać ich w wielu potrawach. Przez to niektórzy naukowcy szukają potencjalnych zastosowań leczniczych.

Istnieją dowody, że gorzki melon może pomóc w objawach cukrzycy. W jednym z przeglądów zauważono, że ludzie wykorzystywali wiele części rośliny do leczenia cukrzycy.

Badania wykazały, że przyjmowanie gorzkiego melona może prowadzić do obniżenia poziomu cukru we krwi u niektórych osób.

Oczywiście nie ma jeszcze wystarczających dowodów na poparcie stosowania gorzkiego melona zamiast insuliny lub leków na cukrzycę. Dlatego może być stosowany jedynie jako wsparcie takiej terapii, oczywiście po konsultacji z lekarzem.

  1. Ostropest

Według wstępnych badań ostropest wykazuje właściwości przeciwzapalne w przypadku cukrzycy. Ludzie używali ostropestu od czasów starożytnych do wielu różnych dolegliwości, a szczególnie jako środek wspomagający działanie wątroby.

Sylimaryna, czyli główny składnik aktywny wyciągu z ostropestu plamistego, który wzbudził największe zainteresowanie naukowców, jest związkiem o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Są to właściwości, które mogą sprawić, że ostropest jest przydatnym ziołem dla osób z cukrzycą.

Wiele badań dotyczących sylimaryny jest obiecujących, ale badania nie są wystarczająco jednoznaczne, aby sam ostropest lub jego ekstrakt był stosowany bezpośrednio do leczenia cukrzycy,

Wydaje się, że nie ma doniesień o znaczących skutkach ubocznych ostropestu. Jednocześnie wiele osób przyjmuje ostropest jako dodatek. Jednak jak zawsze najlepiej skonsultować się z lekarzem przed użyciem jakichkolwiek suplementów.

  1. Kozieradka

Kozieradka to kolejna naturalna roślina, która może pomóc nam obniżyć poziom cukru we krwi.

Nasiona kozieradki zawierają dużo błonnika i bioaktywnych substancji które pomagają spowolnić trawienie węglowodanów w tym cukrów.

Istnieją również dowody na to, że kozieradka może opóźnić lub zapobiec wystąpieniu cukrzycy typu 2.

Wyniki 3-letniego badania opublikowanego w 2015 r. Wykazały, że osoby ze stanem przedcukrzycowym rzadziej ostatecznie diagnozowano wobec cukrzycy typu 2 podczas przyjmowania sproszkowanych nasion kozieradki.

Naukowcy doszli do wniosku, że przyjęcie nasion doprowadziło do:

W badaniu wzięło udział 66 osób z cukrzycą, które przyjmowały 5 gramów ekstraktu z nasion kozieradki dwa razy dziennie przed posiłkami oraz 74 osoby kontrolne, które go nie przyjmowały.

  1. Gymnema

Gymnema sylvestre zwany też Gurmarem to zioło pochodzące z Indii. Jego nazwa w wolnym tłumaczeniu oznacza „niszczyciel cukru”.

W przeglądzie z 2013 r. zauważono, że osoby z cukrzycą zarówno typu 1, jak i typu 2, które przyjmowały Gurmar wykazywały oznaki poprawy.

U osób z cukrzycą typu 1, które przyjmowały ekstrakt z liści przez 18 miesięcy, średni poziom cukru we krwi na czczo znacznie spadł, w porównaniu z agupią, która otrzymywała tylko insulinę.

Inne testy z użyciem gymnema wykazały, że osoby z cukrzycą typu 2 dobrze reagowały zarówno na samą roślinę jak i jej ekstrakt w różnych okresach.

Uznano, że osoby zbadane miały:

  • niższy średni poziom cukru we krwi
  • wyższy średni poziom insuliny

Korzystne może być użycie zarówno zmielonego liścia lub ekstraktu z liści. Ale jeszcze raz, przed rozpoczęciem suplementacji porozmawiaj ze swoim lekarzem o jego stosowaniu.

  1. Imbir

Imbir to kolejne roślina, którego ludzie używają od tysięcy lat w tradycyjnej medycynie. Ludzie często używają imbiru, aby pomóc w leczeniu stanów zapalnych.

Jednak w 2015 r. przegląd badań na temat imbiru sugerował, że może on również pomóc w przeciwdziałaniu cukrzycy. Wyniki wykazały, że imbir obniżył poziom cukru we krwi, jednocześnie nie obniżając poziomu insuliny we krwi.

Z tego powodu sugerują, że imbir może zmniejszać insulinooporność w organizmie w przypadku cukrzycy typu 2.

Jednak naukowcy nie byli pewni, za pomocą jakich mechanizmów imbir wykazuje takie efekty i sugerują potrzebę dalszych badań aby potwierdzić te ustalenia.