Tran – czy warto po niego sięgać?

Tran jest naszym częstym wyborem, kiedy chcemy poprawić naszą odporność podczas sezonu jesienno-zimowego. Od lat znane są nam właściwości tranu oraz znamy jego zawartość. Jest to suplement diety, który bogaty jest w witaminę A, D i liczne kwasy tłuszczowe. Czy warto jednak sięgać po ten suplement diety i dla kogo jest on przeznaczony?

Dla kogo, jest tran?

Tran jest suplementem diety prawie dla każdego. Mogą go spożywać dzieci, nawet, te, które są w okresie dojrzewania. Jest potrzebny osobom dorosłym i w podeszłym wieku. Niezbędny jest również dla osób, które mają osłabiony organizm. Tran mogą spożywać osoby, które prowadzą intensywny i stresujący tryb życia. Powinny spożywać  go osoby palące papierosy i pijące duże ilości alkoholu.

Muscle-Zone Sklep

Tran dla zdrowia układu odpornościowego

Najczęściej na spożywanie tranu decydujemy się w okresie jesienno-zimowym. Jest tak nie bez przyczyny, tran to bogate źródło kwasów omega-3 i omega-6, które mają niezastąpiony wpływ na pracę układu immunologicznego. Są one potrzebne do produkcji hormonów i komórek, których zadaniem jest walka z drobnoustrojami chorobotwórczymi. W tranie jest dużo witaminy A, której zadaniem jest poprawienie jakości błon śluzowych w organizmie. A błony te mają nie przepuszczać wirusów i bakterii. Witamina A wykazuje najlepsze działanie na błony śluzowe w jamie ustnej, czyli tam, gdzie najbardziej narażeni jesteśmy na częste ataki wirusów  bakterii. Trzeba jednak pamiętać, że sama suplementacja tranem nie sprawi, że układ odpornościowy będzie pracował prawidłowo. Konieczna jest również dobrze zbilansowana dieta i odpowiednia dawka aktywności fizycznej.

Pamiętaj!

Tranu i innych suplementów diety nie można stosować podczas antybiotykoterapii, ponieważ będą one miały działanie wspierające nie tylko dla organizmu, ale również bakterii i wirusów, które są odpowiedzialne za chorobę. Suplementację można rozpocząć po zakończeniu antybiotykoterapii.

Tran dla poprawy pracy mózgu

Suplementacja tranem jest polecana osobom, które uczą się lub pracują umysłowo. Jest to preparat, który dostarcza do organizmu liczne kwasy tłuszczowe, które mają wpływ na pracę mózgu. Składniki te wpływają na ukrwienie mózgu, dzięki czemu wspomagają jego pracę. Dodatkowo ich zadaniem jest usprawnienie procesu przepływania bodźców między istotą szarą a białą. Jego spożywanie poleca się szczególnie dzieciom, które są w fazie rozwoju, by poprawiała się ich koncentracja i zdolności umysłowe. Tran zapobiega powstawaniu problemów z pamięcią.

Ciekawostka!

Kobiety, które w czasie ciąży spożywały duże ilości kwasów tłuszczowych, rodziły inteligentniejsze i większe dzieci. Ta zależność została potwierdzona przez badania naukowe.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *