Suplementy na cukrzycę

 

Muscle-Zone Sklep

Cukrzyca została okrzyknięta przypadłością współczesności, jest to choroba, która znacznie nasiliła się właśnie w XXI wieku i która dotyka zarówno kobiety, jak i mężczyzn, w różnym wieku, na całym świecie. Obecnie na rynku istnieje cała gama suplementów wspomagających walkę z tą chorobą, można powiedzieć zatem, że to jedna z wielu zalet rozwoju cywilizacji oraz całej ludzkości. Wiadomo, że w przypadku diabetyka, podstawową jest odpowiednio zbilansowana, zdrowa dieta, bez niej nie byłoby możliwe normalne, sprawne funkcjonowanie. Do sposobu odżywiania należy zaliczyć suplementację, dzięki niej komfort życia, a także samopoczucie i sam stan zdrowia ulegają znacznej poprawie.

Suplementy dla cukrzyka – co wybrać?

Każdy, kto choruje na cukrzycę, powinien posiadać niezbędną wiedzą oraz być świadomym tego, co zażywa. Wiadomo, że nie wszystkie suplementy, w przypadku cukrzycy, będą wskazane i polecane, dlatego diabetyk musi zdawać sobie sprawę z tego, co może przyjmować, co będzie dla niego odpowiednie, a co należy całkowicie odrzucić.

W przypadku choroby cukrzycowej, niezwykle istotne jest dostarczenie odpowiedniej ilości: chromu, selenu i cynku do organizmu, a także witamin E, C oraz witamin z grupy B. Chrom bowiem wspomaga utrzymanie odpowiedniej zawartości glukozy we krwi, ponieważ jest podstawowym czynnikiem tolerancji glukozy oraz ustala płynną aktywność niezbędnej insuliny. Ponadto Cynk oraz witamina B6, są bardzo ważnymi czynnikami w procesach metabolicznych węglowodanów. Witaminy B6, B12, a także kwas foliowy z kolei, mają niezwykle korzystne oddziaływanie na zawartość poziomu homeostazy w krwiobiegu. Przeciwutleniacze, takie jak: witaminy C oraz E, a także selen i cynk, ochraniają komórki przed, tak zwanym, stresem oksydacyjnym, którego poziom w przypadku występowania choroby cukrzycowej jest znacznie większy.

 

Składniki pochodzenia roślinnego dla cukrzyka ?

Składnikami wielu suplementów, które rekomenduje się cukrzykom, są elementy pochodzenia roślinnego. Wyciąg z cynamonowca oddziałuje niezwykle korzystnie na zapewnienie stałego poziomu zawartości glukozy w krwiobiegu, a jego podstawowa funkcja polega na uruchomieniu i uaktywnieniu receptorów insulinowych w strukturach komórkowych organizmu ( zapobiega jednocześnie złemu samopoczuciu, osłabieniu oraz senności), co powoduje ich aktywne pobudzenie do pobierania glukozy z krwi.

Wyciąg z morwy białej, z kolei, może być równie skuteczny, ponieważ posiada właściwości, które zapobiegają rozkładowi cukrów złożonych do cukrów prostych. Dzięki takiemu działaniu, zbędna część węglowodanów nie zostaje strawiona, co ułatwia i umożliwia w ogóle, utrzymanie (w sposób naturalny) odpowiedniego poziomu zawartości cukru we krwi.

 

Mikroelementy w cukrzycy 

Diabetycy powinni zwrócić szczególną uwagę, na zawartość magnezu, potasu, cynku, jodu, błonnika oraz selenu w organizmie. Bardzo ważne jest, aby sukcesywnie uzupełniać te pierwiastki. Warto wiedzieć także, że zbyt duża obecność sodu i fosforu – jest niepożądana i należy zwrócić szczególną uwagę na ich częste występowanie. Wnioski, które można wyprowadzić z różnego rodzaju opinii, badań, wypowiedzi specjalistów oraz obserwacji samych pacjentów, są niezwykle proste – trzeba nieustannie kontrolować swój organizm. Nie można, w żadnym wypadku, stracić nad nim kontroli (niezależnie od tego czy jest się osobą chorą, czy też nie). Świadomość tego, czym odżywiamy swoje ciało, jakie wartości odżywcze mu dostarczamy, jakiego rodzaju są to substancje i związki, a nawet rodzaj otoczenia, w którym przebywamy na co dzień – to podstawa w dążeniu do zachowania dobrego zdrowia i pożądanej równowagi wewnętrznej oraz zewnętrznej organizmu.

 

Chrom – polecany nie bez powodu?

Okazuje się, że chrom to mikroelement, który jest niezbędny do życia. Do jego podstawowych zadań, należą między innymi: zadbanie o prawidłowy przebieg procesów metabolicznych makroskładników oraz zapewnienie odpowiedniego stężenia glukozy we krwi. Ponadto chrom ma bardzo duży udział w procesach przemiany węglowodanów, znacznie wpływając przy tym pozytywnie na produkcję insuliny. Usprawnia i koordynuje interakcje typowo energetyczne, obniżając jednocześnie zawartość tak zwanych wolnych kwasów tłuszczowych, trójglicerydów oraz złego cholesterolu. Szczególną uwagę na właściwości chromu powinny zwrócić osoby mające problemy z obniżonym metabolizmem (występuje on w przypadku choroby cukrzycowej), chrom bowiem posiada właściwości wspomagające procesy przemiany materii (przyspiesza i usprawnia). Chrom jest niezwykle łatwo i dobrze przyswajalny przez każdy rodzaj organizmu, niezależnie od dolegliwości i wrażliwości na różnego rodzaju substancje – wydala się go wraz z moczem, co ma pozytywne skutki także dla układu moczowego.

Cukrzyca zaliczana jest do grupy chorób związanych z metabolizmem przemian, charakteryzuje ją defekt, upośledzenie przemian związanych z wydzielaniem się i działaniem insuliny. Niezwykle ważne w przypadku tej choroby jest zachowanie odpowiedniego balansu oraz poziomu witamin, antyutleniaczy i minerałów w organizmie, w przeciwnym razie uszkodzeniu ulec mogą narządy wewnętrzne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *